Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

Ανοίξτε τα Πανεπιστήμια χτυπήστε το παρακράτος!

Και ενώ οι διαμαρτυρίες των νέων δεν λένε να καταλαγιάσουν, γελάστηκαν εκείνοι που νομίζουν ότι αρκεί ο χρόνος από μόνος του για να λύσει το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και αυτοί που λειτουργούν παράλληλα στην κρίση κάνοντας το δικό τους προβοκατόρικο παιχνίδι το γνωρίζουν καλά. Η Ελλάδα χρειάζεται εδώ και τώρα την μεγάλη βαθιά τομή στην παιδεία αν θέλουμε να βγει από τα αδιέξοδά της. Ανοίξτε τις πόρτες των Πανεπιστημίων και αναβαθμίστε τις σπουδές! Ένα αίτημα 30 ετών από λίγους κάποτε πλην σοβαρά σκεπτόμενους φτάνει ν αρχίζει να συζητιέται σοβαρά ακόμα και σε επίπεδο κυβέρνησης. Είναι μία από τις προτάσεις αφού υπάρχουν και άλλες όπως αυτή που θέλει άλλο ένα χρόνο προπαρασκευής δήθεν, όπου θα συνεχίζουν οι νέοι και οι οικογένειές τους να σέρνονται στους δρόμους της Παραπαιδείας, ενός από τους πλέον αρρωστημένους παράγοντες που κυριαρχούν στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία, εξαφανίζοντας στην κυριολεξία τον συρρικνωμένο μισθό της μέσης ελληνικής οικογένειας, χωρίς στην ουσία να συνεισφέρει στη λύση του προβλήματος.
Οι κινητοποιήσεις θα συνεχίσουν όπως και οι προκλήσεις του παρακράτους που έδειξε σοβαρά την ύπαρξή του. Το λυπηρό είναι ότι πλην του ΚΚΕ που όσο περνάει ο καιρός επιμένει όλο και περισσότερο στην ύπαρξη μεθοδευμένων κινήσεων από κέντρα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά οι υπόλοιποι προτιμούν να τονίζουν κυρίως την αγανάκτηση των νέων…
Η αλήθεια είναι ότι τα δεδομένα είναι πολλά και φυσικά οι παράγοντες που συνθέτουν το σημερινό σκηνικό αρκετοί. Η υποβάθμιση της ζωής των νέων με ένα ατελείωτο κυνήγι ενός άπιαστου ονείρου, η πιεστική προσπάθεια για δήθεν περισσότερη γνώση (ατελείωτες γλώσσες λες και όλοι θα γίνουν διερμηνείς, φροντιστήρια σε μαθηματικά , φυσική αρχαία νέα ώστε ο νεοέλληνας μαθητής να στοχεύει να πιάσει απ την μια τον Μπαμπινιώτη από την άλλη τον Αϊνστάιν…), η βρώμα που αναδίνεται από την κυρίαρχη αντίληψη για το τι σημαίνει πολιτική (πολιτικός υποπολιτισμός), κατασπατάληση των κεφαλαίων ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας κλπ…
Μέσα σ’ όλα αυτά ο πυροβολισμός ήταν απλά ο σπινθήρας. Ακόμα και αν ο εκτελεστής θα μπορούσε να είναι το μακρύ χέρι των ηθικών αυτουργών, η κοινωνία, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, πρέπει να απαντήσουν με πολιτικές θέσεις με τις οποίες άμεσα και κυρίαρχα θα πρέπει να στοχεύουν στην κατάργηση των εισαγωγικών για τα Πανεπιστήμια με ταυτόχρονη απελευθέρωση των οικογενειών και των παιδιών τους από την οικονομική εξαθλίωση που προκαλεί η παραπαιδεία με παράλληλη αναβάθμιση της εκπαίδευσης, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα σε επίπεδο σωμάτων ασφαλείας.
Οι δυο παραπάνω προτάσεις δεν είναι απλά θέσεις για να κουβεντιάζουμε. Η κοινωνία πάτησε φρένο και η αγανάκτηση δεν πρόκειται να καταλαγιάσει παρά μόνο με μεγάλες αποφάσεις. Το 2009 που έρχεται πρόκειται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το κλίμα. Ο χρόνος έληξε…!

Δεν υπάρχουν σχόλια: